Peräseinäjoen metsästysseura - Metsästysseura Pohjanmaan lakeuksilla

Hyödynnä luonnonhoitopellot riistanhoidossa

Tämänhetkinen ympäristötukijärjestelmä tarjoaa hyvät mahdollisuudet riistanhoitoon. Tällä hetkellä korotettua ympäristötukea on saatavissa luonnonhoitopeltoihin (LHP). Luonnonhoitopeltoja on kolmenlaisia. Eri tyypit ovat nurmi, niitty, riista ja maisema. Nämä eri LHP-tyypit mahdollistavat yhtälailla peltoriistanhoidon kuin hirvieläinten ruokinnan. Luonnonhoitopellot tarjoavat riistalle ravintoa ja suojaa ympärivuoden, koska LH-pellot ovat kasvipeitteisiä talven yli.

LHP-nurmea ei tarvitse välttämättä perustaa, vaan sen saa aloittaa vanhalla nurmikasvustolla. Lohko on pidettävä nurmipeitteisenä kahden kasvukauden ajan. Siemenseoksessa saa olla apilaa enintään 20 %, mutta jo sillä määrällä lohko pysyy vihreänä myöhälle syksyyn ja se tarjoaa ravintoa niin hirville ja kauriille kuin jäniksillekin. Heinäkasvit hyötyvät apilasta saamalla typpeä kasvuunsa. Nurmipellosta saa korjata sadon kasvukaudella ja LHP-nurmen saa päättää toisen vuoden syksyllä 1.9. lähtien ilman kasvinsuojeluaineita. LHP-nurmi saa C2-alueella 10 €/ha korkeampaa tukea kuin kaura ja ohra.

LHP-riistapelto on perustettava eli kylvettävä joka vuosi 30.6. mennessä. Riistapellossa on oltava vähintään kahta eri kasvilajia, kuten esimerkiksi viljat, heinäkasvit, rypsi tai rehujuurikkaat. Riistapellossa voidaan käyttää kaistakylvöä ja se ei saa olla vilkkaan tien läheisyydessä. Turvallinen etäisyys on noin 100 metriä. Riistapellon sadon saa korjata vain, jos se käytetään riistan ruokintaan. LHP-riistapelto saa C2-alueella 140 €/ha korkeampaa tukea kuin kaura ja ohra. LHP-riistapelto sopii käytetyistä kasvilajeista riippuen niin hirvieläinten kuin pienemmänkin riistan suoja- ja ruokapaikaksi.

LHP-maisemapelto on tukitasoltaan ja ehdoiltaan muuten riistapeltoa vastaava, mutta sallitut kasvilajit ovat erilaiset ja sadonkorjuu on sallittu 1.8. lähtien. LHP-niitty taas on kaksivuotinen ja muutenkin ehdoiltaan kuten LHP-nurmi. Vaadittava kasvilajivalikoima on erilainen. Apila ei ole hyväksyttävä kasvi LHP-niityllä. Sekä LHP-maisemapellon että LHP-niityn tukitaso on 140 €/ha korkeampi kuin kauran ja ohran. Nämä vaihtoehdot tarjoavat ruokaa ja suojaa etenkin pienriistalle. Kukkivat kasvit vetävät runsaasti hyönteisiä puoleensa, jolloin mm. peltopyyn poikasille on paljon syötävää tarjolla.

Lannoitus on sallittu kaikilla eri LHP-tyypeillä vain perustettaessa. Lannoituksessa on käytettävä viherlannoitusnurmen taulukkoa. Korkeampaa tukitasoa saa enintään 15 %:lle ympäristötukikelpoisesta alasta. Vaadittavat kasvilajilistat löytyvät mm. EU-tukihakemuksen täyttöoppaasta. Lisätietoja saa helposti myös ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvintuotantoagrologeilta.

Kirjoita vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.